Fermierii germani avertizează: sparanghel mai scump în 2022!  

După o recoltă târzie cauzată de înghețul din ultimele săptămâni și creșterea prețurilor la produsele agricole pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, fermierii din Germania avertizează că prețul sparanghelului va crește simțitor.

Astfel că, în scurt timp, Asparagus officinalis - supranumit si „hrana regilor” – are toate șansele să devină un produs de lux pe masa multor consumatori, fie în varianta verde sau albă.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt jucători cheie în domeniul produselor agricole, cum ar fi îngrășămintele, iar războiul dintre cele două părți a provocat lipsuri de aprovizionare, împingând prețul în sus. La rândul lor, fermierii din fiecare stat federal au fost afectați de creșterea costurilor și au fost nevoiți să crească prețul produselor pentru a-și acoperi pierderile.

În ultimii doi ani, epidemia de COVID-19 din Germania a îngreunat situația fermierilor cărora le-a fost greu să-i convingă pe muncitorii din străinătate să vină la cules de legume, din cauza regulilor 3G, a restricțiilor de călătorie și a cerințelor privind vaccinurile. Deși acest lucru este mai puțin problematic în sezonul recoltei din 2022, există o serie de alte dificultăți logistice pentru sezonierii străini.

Nu este vorba doar de lipsa de îngrășăminte care i-a costat pe cultivatorii de sparanghel din Germania timp prețios și bani în sezonul trecut, ci există și un deficit de forță de muncă. Anterior, țara s-a bazat pe muncitorii străini din țările est-europene, cum ar fi România, pentru a recolta sparanghel.

Anul acesta, mulți dintre acești potențiali muncitori agricoli din Polonia și România au fost recrutați ca rezerviști de cele două state pentru a asigura granițele în mijlocul conflictului din Ucraina vecină. În acest context, multe dintre asociațiile de fermieri din Germania susțin că nu s-au mai confruntat niciodată cu o astfel de incertitudine la început de sezon. Alții chiar iau în calcul falimentul.

Președintele grupului de lucru pentru sparanghel din sudul Hessei, Rolf Meinhardt, a spus că și prețul pentru acești muncitori pentru a lua autobuzul spre Germania a crescut de la 200 la 250 de euro. „Filozofia noastră este: consumatorul plătește jumătate, iar fermierii - jumătate... [dar] aș fi surprins dacă nu am crește prețurile”, a adăugat Meinhardt. Potrivit acestuia, la începutul sezonului de recoltare, un kilogram de sparanghel costa în jur de 20 EUR. În timp, se va stabiliza la 10 EUR.

„Sparanghelul nu trebuie să devină din ce în ce mai scump, chiar dacă unii consumatori vor înceta să-l mai cumpere!”, a declarat Meinhardt.

Pe de altă parte, recolta de sparanghel în Saxonia Inferioară a început, cel puțin în zonele triplu acoperite. Mulțumită condițiilor climatice actuale, nu va trece mult până la recolta de pe câmpurile rămase, astfel încât consumatorii să se poată aștepta la sparanghel suficient de Paște, potrivit reprezentanților Camerei Agricole a Saxoniei Inferioare. Unele ferme cu și-au putut încălzi câmpurile prin diferite mijloace, au cules deja prima recoltă de sparanghel alb, la finele lunii februarie.

Sparanghelul tinde să devină un brand nemțesc în Europa. Recoltarea sparanghelului în Germania începe de obicei la începutul lunii aprilie, odată cu vremea mai caldă. Sezonul se încheie la sfârșitul lunii iunie, marcat de Ziua Sfântului Ioan în Germania. Încă de anul trecut, fermierii germani au căutat soluții care să-i scape de presiunea lipsei forței de muncă și au recurs la sisteme automatizate. Este vorba despre robotul ”Sparter” care a intrat în teste în 2020, în ferma Ahlbrand din Warendorf, Westfalia. Mașina inovatoare oferă multiple avantaje cultivatorului de sparanghel: păstrează capetele legumei intacte, ceea ce îi oferă o calitate semnificativ mai bună, dar și randamentele sunt mai mari, potrivit economedia.ro.

Robotul este dezvoltat de o companie olandeză, a primit o finanțare europeană de circa 1,5 milioane de euro și poate să înlocuiască până la 15 muncitori sezonieri.

Potrivit statisticilor, în 2021 au fost recoltate peste 25.000 de tone de sparanghel în Germania, în scădere de la 26.600 tone în 2020. Proporția suprafețelor cultivate este și ea în scădere: 4.900 ha în 2021, comparativ cu 5.300 ha în 2020.

 

După o recoltă târzie cauzată de înghețul din ultimele săptămâni și creșterea prețurilor la produsele agricole pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, fermierii din Germania avertizează că prețul sparanghelului va crește simțitor.

Astfel că, în scurt timp, Asparagus officinalis - supranumit si „hrana regilor” – are toate șansele să devină un produs de lux pe masa multor consumatori, fie în varianta verde sau albă.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt jucători cheie în domeniul produselor agricole, cum ar fi îngrășămintele, iar războiul dintre cele două părți a provocat lipsuri de aprovizionare, împingând prețul în sus. La rândul lor, fermierii din fiecare stat federal au fost afectați de creșterea costurilor și au fost nevoiți să crească prețul produselor pentru a-și acoperi pierderile.

În ultimii doi ani, epidemia de COVID-19 din Germania a îngreunat situația fermierilor cărora le-a fost greu să-i convingă pe muncitorii din străinătate să vină la cules de legume, din cauza regulilor 3G, a restricțiilor de călătorie și a cerințelor privind vaccinurile. Deși acest lucru este mai puțin problematic în sezonul recoltei din 2022, există o serie de alte dificultăți logistice pentru sezonierii străini.

Nu este vorba doar de lipsa de îngrășăminte care i-a costat pe cultivatorii de sparanghel din Germania timp prețios și bani în sezonul trecut, ci există și un deficit de forță de muncă. Anterior, țara s-a bazat pe muncitorii străini din țările est-europene, cum ar fi România, pentru a recolta sparanghel.

Anul acesta, mulți dintre acești potențiali muncitori agricoli din Polonia și România au fost recrutați ca rezerviști de cele două state pentru a asigura granițele în mijlocul conflictului din Ucraina vecină. În acest context, multe dintre asociațiile de fermieri din Germania susțin că nu s-au mai confruntat niciodată cu o astfel de incertitudine la început de sezon. Alții chiar iau în calcul falimentul.

Președintele grupului de lucru pentru sparanghel din sudul Hessei, Rolf Meinhardt, a spus că și prețul pentru acești muncitori pentru a lua autobuzul spre Germania a crescut de la 200 la 250 de euro. „Filozofia noastră este: consumatorul plătește jumătate, iar fermierii - jumătate... [dar] aș fi surprins dacă nu am crește prețurile”, a adăugat Meinhardt. Potrivit acestuia, la începutul sezonului de recoltare, un kilogram de sparanghel costa în jur de 20 EUR. În timp, se va stabiliza la 10 EUR.

„Sparanghelul nu trebuie să devină din ce în ce mai scump, chiar dacă unii consumatori vor înceta să-l mai cumpere!”, a declarat Meinhardt.

Pe de altă parte, recolta de sparanghel în Saxonia Inferioară a început, cel puțin în zonele triplu acoperite. Mulțumită condițiilor climatice actuale, nu va trece mult până la recolta de pe câmpurile rămase, astfel încât consumatorii să se poată aștepta la sparanghel suficient de Paște, potrivit reprezentanților Camerei Agricole a Saxoniei Inferioare. Unele ferme cu și-au putut încălzi câmpurile prin diferite mijloace, au cules deja prima recoltă de sparanghel alb, la finele lunii februarie.

Sparanghelul tinde să devină un brand nemțesc în Europa. Recoltarea sparanghelului în Germania începe de obicei la începutul lunii aprilie, odată cu vremea mai caldă. Sezonul se încheie la sfârșitul lunii iunie, marcat de Ziua Sfântului Ioan în Germania. Încă de anul trecut, fermierii germani au căutat soluții care să-i scape de presiunea lipsei forței de muncă și au recurs la sisteme automatizate. Este vorba despre robotul ”Sparter” care a intrat în teste în 2020, în ferma Ahlbrand din Warendorf, Westfalia. Mașina inovatoare oferă multiple avantaje cultivatorului de sparanghel: păstrează capetele legumei intacte, ceea ce îi oferă o calitate semnificativ mai bună, dar și randamentele sunt mai mari, potrivit economedia.ro.

Robotul este dezvoltat de o companie olandeză, a primit o finanțare europeană de circa 1,5 milioane de euro și poate să înlocuiască până la 15 muncitori sezonieri.

Potrivit statisticilor, în 2021 au fost recoltate peste 25.000 de tone de sparanghel în Germania, în scădere de la 26.600 tone în 2020. Proporția suprafețelor cultivate este și ea în scădere: 4.900 ha în 2021, comparativ cu 5.300 ha în 2020.

 

 (Comentarii: 0)

Articole pe aceeasi tema:

Articole pe aceeasi tema: