Cum combate Germania risipa alimentară? Măsurile sunt inedite... 

În condițiile de trai actuale, conceptul risipei alimentare nu mai e doar un subiect la modă, ci o realitate tot mai evidentă, chiar și pentru cea mai puternică țară din Europa. Recent, managerul unui  restaurant chinezesc din Germania a hotărât să taxeze clienții care nu consumă tot ce își pun în farfurie.

La restaurantul Fang din Rhauderfehn, landul german Saxonia Inferioară, care funcționează sub conceptul „All you can eat” (n.red. – „Mânânci cât poți”), dacă nu lași farfuria goală, primești o amendă de... 10 euro.

„Scopul nu este de a face bani, ci de a evita risipa de alimente,” a declarat managerul Zi Ye pentru postul regional german NDR, citat de focus.de, chiar și cu riscul de a-și pierde unii clienți.

O cantitate mare de mâncare ajunge la gunoi în fiecare lună, restaurantul Fang aruncând alimente în valoare de aproximativ 3.000 de euro. Potrivit paginii de Facebook a localului, masa de prânz la restaurantul asiatic costă 12,80 de euro.

Cei care refuză să plătească amenda, le poate fi interzis accesul în restaurant pe viitor. Excepție face situația în care oaspetele nu poate mânca din motive de sănătate. Autocolantele din restaurant și un semn afișat la intrare avertizează deja asupra regulilor localului de combatere a risipei alimentare.

De asemenea, într-un restaurant din Wilhelmshaven de la Marea Nordului, oaspeților li se cere deja să plătească o amendă dacă lasă prea mult în farfurie. O taxă de 3,50 euro pentru 100 de grame se adaugă la nota de plată la restaurantul Oriental Gourmet.

Karina Fellmann, avocat la Travelbook, spune că, în cazul în care iei loc la masă, „ești automat de acord cu regula”. „Cu toate acestea, sancțiunea nu trebuie să fie disproporționată”, susține aceasta.

Ce este „coșul de gunoi de aur”?

Tot în Saxonia Inferioară, un supermarket a înființat o secțiune în care clienții pot alege din mărfurile expirate pentru a le lua acasă gratuit, înainte de a mai fi aruncate în coșul de gunoi. Una dintre sucursalele companiei Edeka din Ösnabrück a lansat, astfel, un nou concept - „coșul de gunoi de aur” sau Goldene Tonne, informează iamexpat.de. Acesta este plasat lângă casa de marcat și este aprovizionat cu produse alimentare care, din diverse motive, nu mai sunt bune. Clienții pot ridica de aici fructe și legume care nu sunt aspectuoase, dar sunt încă comestibile şi pot fi folosite în prepararea mâncării. Unii norocoși, se pot alege și cu câțiva oameni de zăpadă din ciocolată.

De asemenea, verdeața rămasă și veștejită, poate fi luată gratuit pentru a hrăni animalele pufoase de companie de acasă. Guido Gertmann, managerul acestei unități a lanțului de supermarketuri Edeka vede ideea Goldene Tonne drept un exemplu și pentru alți retaileri.

 „Cel mai important lucru este ca tot mai multe companii să conștientizeze și să nu mai arunce lucruri. Dacă toată lumea pune un astfel de coș de gunoi în fața ușii lor, nu mai este nevoie de containere [de gunoi]”, a declarat Gertmann.

Scormonitul după mâncare în tomberon nu va mai fi amendat

În Germania, aproximativ 11 milioane de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an. Scormonitul și luare de alimente din gunoi sau „container” este un gest ilegal în Germania, așa că oricine este suficient de curajos să se strecoare în spatele vreunui supermarket pentru a salva o mulțime de legume riscă să fie arestat sau amendat.

Dar asta se va schimba. Pe baza politicii venite din statul Hamburg, Cem Özdemir ministrul federal al agriculturii și Marco Buschmann ministrul justiției intenționează să reformeze regulile în acest sens, prin care cei care scormonesc în tomberoane după mâncare să nu mai arestați sau amendați de poliție, decât dacă au fost aduse pagube pe proprietatea supermarketului.

În condițiile de trai actuale, conceptul risipei alimentare nu mai e doar un subiect la modă, ci o realitate tot mai evidentă, chiar și pentru cea mai puternică țară din Europa. Recent, managerul unui  restaurant chinezesc din Germania a hotărât să taxeze clienții care nu consumă tot ce își pun în farfurie.

La restaurantul Fang din Rhauderfehn, landul german Saxonia Inferioară, care funcționează sub conceptul „All you can eat” (n.red. – „Mânânci cât poți”), dacă nu lași farfuria goală, primești o amendă de... 10 euro.

„Scopul nu este de a face bani, ci de a evita risipa de alimente,” a declarat managerul Zi Ye pentru postul regional german NDR, citat de focus.de, chiar și cu riscul de a-și pierde unii clienți.

O cantitate mare de mâncare ajunge la gunoi în fiecare lună, restaurantul Fang aruncând alimente în valoare de aproximativ 3.000 de euro. Potrivit paginii de Facebook a localului, masa de prânz la restaurantul asiatic costă 12,80 de euro.

Cei care refuză să plătească amenda, le poate fi interzis accesul în restaurant pe viitor. Excepție face situația în care oaspetele nu poate mânca din motive de sănătate. Autocolantele din restaurant și un semn afișat la intrare avertizează deja asupra regulilor localului de combatere a risipei alimentare.

De asemenea, într-un restaurant din Wilhelmshaven de la Marea Nordului, oaspeților li se cere deja să plătească o amendă dacă lasă prea mult în farfurie. O taxă de 3,50 euro pentru 100 de grame se adaugă la nota de plată la restaurantul Oriental Gourmet.

Karina Fellmann, avocat la Travelbook, spune că, în cazul în care iei loc la masă, „ești automat de acord cu regula”. „Cu toate acestea, sancțiunea nu trebuie să fie disproporționată”, susține aceasta.

Ce este „coșul de gunoi de aur”?

Tot în Saxonia Inferioară, un supermarket a înființat o secțiune în care clienții pot alege din mărfurile expirate pentru a le lua acasă gratuit, înainte de a mai fi aruncate în coșul de gunoi. Una dintre sucursalele companiei Edeka din Ösnabrück a lansat, astfel, un nou concept - „coșul de gunoi de aur” sau Goldene Tonne, informează iamexpat.de. Acesta este plasat lângă casa de marcat și este aprovizionat cu produse alimentare care, din diverse motive, nu mai sunt bune. Clienții pot ridica de aici fructe și legume care nu sunt aspectuoase, dar sunt încă comestibile şi pot fi folosite în prepararea mâncării. Unii norocoși, se pot alege și cu câțiva oameni de zăpadă din ciocolată.

De asemenea, verdeața rămasă și veștejită, poate fi luată gratuit pentru a hrăni animalele pufoase de companie de acasă. Guido Gertmann, managerul acestei unități a lanțului de supermarketuri Edeka vede ideea Goldene Tonne drept un exemplu și pentru alți retaileri.

 „Cel mai important lucru este ca tot mai multe companii să conștientizeze și să nu mai arunce lucruri. Dacă toată lumea pune un astfel de coș de gunoi în fața ușii lor, nu mai este nevoie de containere [de gunoi]”, a declarat Gertmann.

Scormonitul după mâncare în tomberon nu va mai fi amendat

În Germania, aproximativ 11 milioane de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an. Scormonitul și luare de alimente din gunoi sau „container” este un gest ilegal în Germania, așa că oricine este suficient de curajos să se strecoare în spatele vreunui supermarket pentru a salva o mulțime de legume riscă să fie arestat sau amendat.

Dar asta se va schimba. Pe baza politicii venite din statul Hamburg, Cem Özdemir ministrul federal al agriculturii și Marco Buschmann ministrul justiției intenționează să reformeze regulile în acest sens, prin care cei care scormonesc în tomberoane după mâncare să nu mai arestați sau amendați de poliție, decât dacă au fost aduse pagube pe proprietatea supermarketului.

 (Comentarii: 0)

Articole pe aceeasi tema:

Articole pe aceeasi tema: