Ce modificări fiscale aduce 2024 în Germania? 

Costul vieții în Germania a crescut, iar salariile nu țin pasul, ceea ce înseamnă că mulți oameni sunt mai atenți pe ce cheltuiesc. Așadar, cum vă vor afecta, anul viitor, modificările aduse unor aspecte fiscale precum impozitele, contribuțiile la asigurările de sănătate și bonusurile?

GermaniaMea.ro vă oferă răspunsurile în articolul special dedicat. Iată despre ce este vorba...

 

Modificări la impozitul pe venit și alocația pentru copii

Legea de compensare a inflației aduce o serie de modificări la ceea ce le va mai rămâne oamenilor în portofel după impozitare.

Indemnizația fiscală de bază din Germania urmează să fie majorată de la 10.908 euro la 11.604 euro la 1 ianuarie 2024. Pentru cuplurile căsătorite, alocația crește la 23.208 euro. Aceasta înseamnă că orice venit sub această limită nu este supus impozitării.

În ianuarie 2023, alocațiile pentru copii (Kindergeld) din Germania au fost majorate la 250 euro pe lună per copil. Este de așteptat să rămână așa și în 2024.

Scutirea de taxe pentru copii (Kinderfreibetrag), care garantează că venitul părinților rămâne neimpozitat până la o anumită sumă, urmează să fie majorată de la 6.024 euro la 6.384 euro în 2024.

Există și ajustări la suprataxa de solidaritate. Acest lucru a dispărut deja complet pentru aproximativ 90% dintre contribuabili în 2021. Pentru plătitorii rămași, limita de scutire va crește cu încă 587 euro din ianuarie 2024.

Pentru o analiză mai detaliată a cât veți lua după deducerile din salariu, consultați calculatorul Stiftung-Warentest.

Salariul minim crește

Salariul minim este în prezent de 12 euro pe oră, dar urmează să crească în două etape: la 1 ianuarie 2024, va ajunge la 12,41 euro brut pe oră și un an mai târziu la 12,82 euro. În unele sectoare, există salarii minime obligatorii care sunt deja mai mari decât salariul minim general legal.

Ce se întâmplă cu limita de venit a mini-joburilor?

Ce trebuie să aibă în vedere minijoberii atunci când vine vorba de limita de câștig lunară? „Dacă se mărește salariul minim general, va crește și limita pentru minijob”, susține Minijob Centre pe site-ul său în perspectiva anului viitor.

Acesta va crește de la 520 euro la 538 euro pe lună din ianuarie 2024, potrivit centrului de consiliere. „Limita anuală a câștigurilor va crește în mod corespunzător la 6.456 de euro”.

Germania a introdus mini-joburile prima dată în 2002. Tot ce trebuie să știi despre legile din Republica Federală legate de „mini” și „midi-jobs” găsești AICI.

Bürgergeld crește cu 12%

Ratele standard pentru venitul din șomaj pe termen lung și asistența socială vor crește din ianuarie 2024. Adulții singuri vor primi 563 euro pe lună – cu 61 euro mai mult decât înainte. Adulții care locuiesc cu un partener vor primi 506 euro, în loc de 451 euro anterior.

Cei care locuiesc cu persoane tinere în întreținere vor primi și mai mult, în funcție de vârsta copiilor lor. Părinții sau tutorii tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și sub 18 ani vor primi 471 euro în viitor (anterior 420 EUR). Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, ajutorul va crește de la 348 euro la 390 euro. Pentru cei mai mici copii, aceasta va crește de la 318 euro la 357 euro.

Alte detalii despre Bürgergeld, GermaniaMea.ro a scris AICI.

Ajutoare pentru rechizite școlare

Sumele oferite elevilor pentru rechizite școlare vor crește cu aproximativ 12% - de la 116 euro la 130 euro în prima jumătate a anului școlar și de la 58 euro la 65 euro în a doua jumătate a anului școlar.

Sprijinul pentru rechizite face parte din așa-numitul pachet educațional pentru copiii, adolescenții și tinerii adulți care primesc Bürgergeld sau asistență socială sau ai căror părinți primesc supliment pentru copii (Kinderzuschlag) sau ajutor social pentru locuință (Wohngeld).

Elterngeld (alocația parentală) se modifică

În prezent, cuplurile din Germania pot primi alocație parentală până la un venit impozabil anual de 300.000 de euro. Dar această limită a fost stabilită să scadă la 150.000 de euro pentru cupluri, ceea ce înseamnă că cei care obțin un venit cumulat peste această limită nu vor primi alocație parentală.

Cu toate acestea, după multe critici, guvernul de coaliție a fost de acord să o reducă în două etape, mai întâi la 200.000 de euro și apoi la 175.000 de euro. Limita pentru părinți singuri - în prezent de 250.000 de euro - va fi redusă la 150.000 de euro.

Nimic nu se va schimba pentru părinții ai căror copii sunt născuți până la 31 martie 2024. Cu toate acestea, de la 1 aprilie 2024, noua limită de 200.000 euro se va aplica pentru cupluri și limita de 150.000 euro pentru părinții singuri. Noua limită de 175.000 euro se va aplica cuplurilor al căror copil se naște începând cu 1 aprilie 2025.

Spre deosebire de Mutterschutz (concediul de maternitate), care este destinat exclusiv mamelor înainte și după nașterea copilului lor, Elterngeld a oferit o indemnizație de concediu plătit pe care ambii părinți o puteau împărți între ei după cum doreau. Sunt disponibili până la 1.800 euro pe lună pentru a recupera câștigurile pierdute.

TVA mai scump în cafenele și restaurante

Cei care se delectau cu un mic-dejun la cafenea și/sau restaurant, se preconizează o schimbare majoră în 2024. Asta pentru că guvernul german a decis să revină la valoarea de TVA de 19% de la 7%.

Taxa a fost redusă ca măsură împotriva creșterii inflației din cauza crizei energetice. Costul unei mese în oraș a crescut deja semnificativ - așa că acesta va fi o altă lovitură pentru portofelele locuitorilor din Germania și va afecta și proprietarii de restaurante.

Fără plafonări de prețuri la energie

Plafonările aplicate de autoritățile germane ale prețurilor la energie electrică și gaze urmează să expire la sfârșitul anului 2023. Bundestagul a votat inițial prelungirea programului până la sfârșitul lunii martie 2024. Dar guvernul a decis să pună capăt mai devreme decât era planificat, după ce o hotărâre a unei curți superioare a schimbat planurile de cheltuieli.

Asta pentru consumatori înseamnă că facturile lor de energie cresc de la limita actuală de 0,40 euro/KwH pentru electricitate și 0,12 euro/KwH pentru gaz. Totuși, va depinde de tarifele și consumul individual al gospodăriilor.

La ce majorări de prețuri să te aștepți la încălzire în această iarnă găsești AICI.

Prime de asigurare mai scumpe pentru autovehicule

Primele de asigurare pentru autovehicule vor crește cu cel puțin 10% în 2024, potrivit Centrului central de consiliere pentru consumatori (Verbraucherzentrale) din Germania.

Motivul principal îl reprezintă faptul că tarifele privind reparațiile au crescut din cauza inflației ridicate. Merită făcută o comparare a prețurilor de la diferiți furnizori din cauza concurenței dure. Dacă prețurile cresc, consumatorii au un drept special de reziliere la patru săptămâni de la primirea notificării.

Contribuțiile suplimentare la asigurări de sănătate pot crește

De la începutul anului 2024, contribuțiile suplimentare pentru asigurări legale de sănătate vor putea crește cu 0,1% în Germania. Mișcarea va aduce aceste contribuții la cea mai mare rata de până acum, de 1,7%.

În prezent, contribuțiile obligatorii de asigurări de sănătate sunt stabilite la 14,6%, iar contribuțiile suplimentare (care sunt stabilite de asigurator) pot fi de până la 1,6%.

Nu orice asigurător alege să perceapă contribuția suplimentară maximă stabilitate de stat. De exemplu, Techniker Krankenkasse percepe în prezent 1,2%, în timp ce Barmer percepe 1,5%.

Asta înseamnă că nu toată lumea cu asigurări legale de sănătate va vedea o creștere a costurilor anul viitor, dar este posibil ca unii asigurători să opteze pentru venitul suplimentar.

Pentru cei care au un loc de muncă, ar putea însemna că un plus de 0,05% din salariu ar merge către asigurările lor de sănătate - în valoare de 5 cenți la 100 de euro câștigați - cu celelalte 0,05% acoperite de angajatori.

​ Pragurile de venit pentru asigurările de sănătate și pensii se majorează

Majoritatea angajaților din Germania plătesc automat asigurările legale de sănătate și contribuțiile la pensie din salariu - dar există excepții pentru cei cu venituri mai mari.

În 2024, salariul la care angajații pot renunța la asigurarea legală de sănătate va crește la 69.300 euro pe an de la actualul 66.600 euro. Asta echivalează cu un salariu lunar de 5.775 euro înainte de impozitare.

Așa-numitul „Beitragsbemessungsgrenze” – care limitează cât din venitul dumneavoastră să fie folosit pentru a calcula asigurarea de sănătate – va crește, de asemenea, la 62.100 euro în 2024, de la 59.850 euro în 2023. Deci, dacă câștigați 65.000 euro pe an, de exemplu, asigurarea dvs. va fi calculată doar ca procent din 62.100 euro, și nu din salariul dvs. integral.

Un sistem similar este utilizat pentru a calcula contribuțiile la pensie: acestea sunt calculate ca procent din venitul dvs., dar numai până la o anumită sumă.

În 2024, această sumă va fi de 7.450 de euro pe lună în fostele state est-germane și de 7.550 de euro în statele vestice.

 

Costul vieții în Germania a crescut, iar salariile nu țin pasul, ceea ce înseamnă că mulți oameni sunt mai atenți pe ce cheltuiesc. Așadar, cum vă vor afecta, anul viitor, modificările aduse unor aspecte fiscale precum impozitele, contribuțiile la asigurările de sănătate și bonusurile?

GermaniaMea.ro vă oferă răspunsurile în articolul special dedicat. Iată despre ce este vorba...

 

Modificări la impozitul pe venit și alocația pentru copii

Legea de compensare a inflației aduce o serie de modificări la ceea ce le va mai rămâne oamenilor în portofel după impozitare.

Indemnizația fiscală de bază din Germania urmează să fie majorată de la 10.908 euro la 11.604 euro la 1 ianuarie 2024. Pentru cuplurile căsătorite, alocația crește la 23.208 euro. Aceasta înseamnă că orice venit sub această limită nu este supus impozitării.

În ianuarie 2023, alocațiile pentru copii (Kindergeld) din Germania au fost majorate la 250 euro pe lună per copil. Este de așteptat să rămână așa și în 2024.

Scutirea de taxe pentru copii (Kinderfreibetrag), care garantează că venitul părinților rămâne neimpozitat până la o anumită sumă, urmează să fie majorată de la 6.024 euro la 6.384 euro în 2024.

Există și ajustări la suprataxa de solidaritate. Acest lucru a dispărut deja complet pentru aproximativ 90% dintre contribuabili în 2021. Pentru plătitorii rămași, limita de scutire va crește cu încă 587 euro din ianuarie 2024.

Pentru o analiză mai detaliată a cât veți lua după deducerile din salariu, consultați calculatorul Stiftung-Warentest.

Salariul minim crește

Salariul minim este în prezent de 12 euro pe oră, dar urmează să crească în două etape: la 1 ianuarie 2024, va ajunge la 12,41 euro brut pe oră și un an mai târziu la 12,82 euro. În unele sectoare, există salarii minime obligatorii care sunt deja mai mari decât salariul minim general legal.

Ce se întâmplă cu limita de venit a mini-joburilor?

Ce trebuie să aibă în vedere minijoberii atunci când vine vorba de limita de câștig lunară? „Dacă se mărește salariul minim general, va crește și limita pentru minijob”, susține Minijob Centre pe site-ul său în perspectiva anului viitor.

Acesta va crește de la 520 euro la 538 euro pe lună din ianuarie 2024, potrivit centrului de consiliere. „Limita anuală a câștigurilor va crește în mod corespunzător la 6.456 de euro”.

Germania a introdus mini-joburile prima dată în 2002. Tot ce trebuie să știi despre legile din Republica Federală legate de „mini” și „midi-jobs” găsești AICI.

Bürgergeld crește cu 12%

Ratele standard pentru venitul din șomaj pe termen lung și asistența socială vor crește din ianuarie 2024. Adulții singuri vor primi 563 euro pe lună – cu 61 euro mai mult decât înainte. Adulții care locuiesc cu un partener vor primi 506 euro, în loc de 451 euro anterior.

Cei care locuiesc cu persoane tinere în întreținere vor primi și mai mult, în funcție de vârsta copiilor lor. Părinții sau tutorii tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și sub 18 ani vor primi 471 euro în viitor (anterior 420 EUR). Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, ajutorul va crește de la 348 euro la 390 euro. Pentru cei mai mici copii, aceasta va crește de la 318 euro la 357 euro.

Alte detalii despre Bürgergeld, GermaniaMea.ro a scris AICI.

Ajutoare pentru rechizite școlare

Sumele oferite elevilor pentru rechizite școlare vor crește cu aproximativ 12% - de la 116 euro la 130 euro în prima jumătate a anului școlar și de la 58 euro la 65 euro în a doua jumătate a anului școlar.

Sprijinul pentru rechizite face parte din așa-numitul pachet educațional pentru copiii, adolescenții și tinerii adulți care primesc Bürgergeld sau asistență socială sau ai căror părinți primesc supliment pentru copii (Kinderzuschlag) sau ajutor social pentru locuință (Wohngeld).

Elterngeld (alocația parentală) se modifică

În prezent, cuplurile din Germania pot primi alocație parentală până la un venit impozabil anual de 300.000 de euro. Dar această limită a fost stabilită să scadă la 150.000 de euro pentru cupluri, ceea ce înseamnă că cei care obțin un venit cumulat peste această limită nu vor primi alocație parentală.

Cu toate acestea, după multe critici, guvernul de coaliție a fost de acord să o reducă în două etape, mai întâi la 200.000 de euro și apoi la 175.000 de euro. Limita pentru părinți singuri - în prezent de 250.000 de euro - va fi redusă la 150.000 de euro.

Nimic nu se va schimba pentru părinții ai căror copii sunt născuți până la 31 martie 2024. Cu toate acestea, de la 1 aprilie 2024, noua limită de 200.000 euro se va aplica pentru cupluri și limita de 150.000 euro pentru părinții singuri. Noua limită de 175.000 euro se va aplica cuplurilor al căror copil se naște începând cu 1 aprilie 2025.

Spre deosebire de Mutterschutz (concediul de maternitate), care este destinat exclusiv mamelor înainte și după nașterea copilului lor, Elterngeld a oferit o indemnizație de concediu plătit pe care ambii părinți o puteau împărți între ei după cum doreau. Sunt disponibili până la 1.800 euro pe lună pentru a recupera câștigurile pierdute.

TVA mai scump în cafenele și restaurante

Cei care se delectau cu un mic-dejun la cafenea și/sau restaurant, se preconizează o schimbare majoră în 2024. Asta pentru că guvernul german a decis să revină la valoarea de TVA de 19% de la 7%.

Taxa a fost redusă ca măsură împotriva creșterii inflației din cauza crizei energetice. Costul unei mese în oraș a crescut deja semnificativ - așa că acesta va fi o altă lovitură pentru portofelele locuitorilor din Germania și va afecta și proprietarii de restaurante.

Fără plafonări de prețuri la energie

Plafonările aplicate de autoritățile germane ale prețurilor la energie electrică și gaze urmează să expire la sfârșitul anului 2023. Bundestagul a votat inițial prelungirea programului până la sfârșitul lunii martie 2024. Dar guvernul a decis să pună capăt mai devreme decât era planificat, după ce o hotărâre a unei curți superioare a schimbat planurile de cheltuieli.

Asta pentru consumatori înseamnă că facturile lor de energie cresc de la limita actuală de 0,40 euro/KwH pentru electricitate și 0,12 euro/KwH pentru gaz. Totuși, va depinde de tarifele și consumul individual al gospodăriilor.

La ce majorări de prețuri să te aștepți la încălzire în această iarnă găsești AICI.

Prime de asigurare mai scumpe pentru autovehicule

Primele de asigurare pentru autovehicule vor crește cu cel puțin 10% în 2024, potrivit Centrului central de consiliere pentru consumatori (Verbraucherzentrale) din Germania.

Motivul principal îl reprezintă faptul că tarifele privind reparațiile au crescut din cauza inflației ridicate. Merită făcută o comparare a prețurilor de la diferiți furnizori din cauza concurenței dure. Dacă prețurile cresc, consumatorii au un drept special de reziliere la patru săptămâni de la primirea notificării.

Contribuțiile suplimentare la asigurări de sănătate pot crește

De la începutul anului 2024, contribuțiile suplimentare pentru asigurări legale de sănătate vor putea crește cu 0,1% în Germania. Mișcarea va aduce aceste contribuții la cea mai mare rata de până acum, de 1,7%.

În prezent, contribuțiile obligatorii de asigurări de sănătate sunt stabilite la 14,6%, iar contribuțiile suplimentare (care sunt stabilite de asigurator) pot fi de până la 1,6%.

Nu orice asigurător alege să perceapă contribuția suplimentară maximă stabilitate de stat. De exemplu, Techniker Krankenkasse percepe în prezent 1,2%, în timp ce Barmer percepe 1,5%.

Asta înseamnă că nu toată lumea cu asigurări legale de sănătate va vedea o creștere a costurilor anul viitor, dar este posibil ca unii asigurători să opteze pentru venitul suplimentar.

Pentru cei care au un loc de muncă, ar putea însemna că un plus de 0,05% din salariu ar merge către asigurările lor de sănătate - în valoare de 5 cenți la 100 de euro câștigați - cu celelalte 0,05% acoperite de angajatori.

​ Pragurile de venit pentru asigurările de sănătate și pensii se majorează

Majoritatea angajaților din Germania plătesc automat asigurările legale de sănătate și contribuțiile la pensie din salariu - dar există excepții pentru cei cu venituri mai mari.

În 2024, salariul la care angajații pot renunța la asigurarea legală de sănătate va crește la 69.300 euro pe an de la actualul 66.600 euro. Asta echivalează cu un salariu lunar de 5.775 euro înainte de impozitare.

Așa-numitul „Beitragsbemessungsgrenze” – care limitează cât din venitul dumneavoastră să fie folosit pentru a calcula asigurarea de sănătate – va crește, de asemenea, la 62.100 euro în 2024, de la 59.850 euro în 2023. Deci, dacă câștigați 65.000 euro pe an, de exemplu, asigurarea dvs. va fi calculată doar ca procent din 62.100 euro, și nu din salariul dvs. integral.

Un sistem similar este utilizat pentru a calcula contribuțiile la pensie: acestea sunt calculate ca procent din venitul dvs., dar numai până la o anumită sumă.

În 2024, această sumă va fi de 7.450 de euro pe lună în fostele state est-germane și de 7.550 de euro în statele vestice.

 

 (Comentarii: 0)

Articole pe aceeasi tema:

Articole pe aceeasi tema: